Uluborlevi İslami forumu
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.
Uluborlevi İslami forumu

Uluborlevi İslami forumuna hoş geldiniz...
 
AnasayfaGaleriLatest imagesAramaKayıt OlGiriş yap
Arama
 
 

Sonuç :
 
Rechercher çıkıntı araştırma
En son konular
» motorda fren
BORLU BÖREĞİ I_icon_minitimeSalı Haz. 07, 2016 9:02 pm tarafından zxzx

» bacağa bıçak sokmak
BORLU BÖREĞİ I_icon_minitimeC.tesi Ara. 12, 2015 1:54 pm tarafından zxzx

» demire tekme
BORLU BÖREĞİ I_icon_minitimeC.tesi Ocak 31, 2015 10:07 pm tarafından zxzx

» Bacağa balta vuruşu
BORLU BÖREĞİ I_icon_minitimePtsi Eyl. 22, 2014 9:19 am tarafından zxzx

» Motosiklette ölüm freni
BORLU BÖREĞİ I_icon_minitimePerş. Mart 06, 2014 7:17 pm tarafından zxzx

» Şeytanın Allah'tan On Talebi
BORLU BÖREĞİ I_icon_minitimePerş. Mayıs 06, 2010 5:05 pm tarafından zxzx

» özgür irademiz yoktur
BORLU BÖREĞİ I_icon_minitimeÇarş. Mayıs 05, 2010 10:07 pm tarafından zxzx

» ŞAFİİ MEZHEHBi 2
BORLU BÖREĞİ I_icon_minitimePerş. Mart 19, 2009 5:12 pm tarafından hizmetysf

» ŞAFİİ MEZHEHBi 1
BORLU BÖREĞİ I_icon_minitimePerş. Mart 19, 2009 5:11 pm tarafından hizmetysf

Galeri
BORLU BÖREĞİ Empty
Tarıyıcı
 Kapı
 Indeks
 Üye Listesi
 Profil
 SSS
 Arama
Sosyal yer imi
Sosyal yer imi reddit      

Sosyal bookmarking sitesinde Uluborlevi Hasan Hoca Hz forumu adresi saklayın ve paylaşın

Sosyal bookmarking sitesinde Uluborlevi İslami forumu adresi saklayın ve paylaşın
En iyi yollayıcılar
hizmetysf
BORLU BÖREĞİ I_vote_lcapBORLU BÖREĞİ I_voting_barBORLU BÖREĞİ I_vote_rcap 
Admin
BORLU BÖREĞİ I_vote_lcapBORLU BÖREĞİ I_voting_barBORLU BÖREĞİ I_vote_rcap 
zxzx
BORLU BÖREĞİ I_vote_lcapBORLU BÖREĞİ I_voting_barBORLU BÖREĞİ I_vote_rcap 
nakdeyn
BORLU BÖREĞİ I_vote_lcapBORLU BÖREĞİ I_voting_barBORLU BÖREĞİ I_vote_rcap 

 

 BORLU BÖREĞİ

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
hizmetysf




Mesaj Sayısı : 443
Kayıt tarihi : 04/02/09

BORLU BÖREĞİ Empty
MesajKonu: BORLU BÖREĞİ   BORLU BÖREĞİ I_icon_minitimePaz Şub. 15, 2009 6:12 pm

Genel anlamda börek,bugday unundan yapilmis hamurun ,içine harç adi verilen muhtelif malzeme konulup saçta,firinda veya yagda kizartilarak pisirilmesiyle hazirlanan bir yiyecek grubunun adidir. Gündelik bir yemek degildir,çünkü hazirlanmasi diger yemeklere göre daha fazla zaman,emek ve masraf gerektirir.

Ülkemizde hemen her yöreye özgü börek çesitleri bulunur.Uluborlu'muzun kuyrugu sulu böregi ise saçta pisirilen bir börek türüdür.

Ilçemizde yakin zamana kadar her haneye ait bir ekmek evi,hiç olmazsa uygun bir kösede tandir bulunurdu.Ekmegi pazardan almak son 30-40 yildir yerlesmis bir adettir.Daha öncesinde her hane, yiyecegi “yufka”ekmegini evinde kendisi yapar,istisnai durumlar hariç pazardan ekmek alinmaz,hatta pazardan ekmek almayi aliskanlik haline getirenler içten içe kinanirdi

Yufka ekmek bilindigi üzere ,mayasiz hamurun oklava yardimi ile ince degirmi bir yaprak halinde açilip tandir saci üzerinde çevrilerek pisirilmis halidir.Biliyorum,merak ediyorsunuz, Borlu böregini anlatmak için bu kadar dolasmaya ne gerek oldugunu...Geregi var,çünkü tandiri,yufkayi ve saçi hazir etmeden Borlu böregi yapimina geçemeyiz.

Bir tandiriniz veya baska türlü isitilan seyyar saçlardan var,ekmek tahtaniz ,oklavaniz ve saç üzerindeki ekmegi çevirmek için “pisirgeç”iniz hazir,o halde size Borlu Böregi tarifini verebilirim.

Börek, hamur ve harçtan mamuldür demistik.Borlu böreginin hamuru,böreklik undan biraz sertçe yogrulur.Harcina gelince...

Borlu Böreginin harci kiyilmis et ve sogandan ibarettir.Dikkat edin”kiyma”demiyorum.

Hakiki börek harci ,ilçemizde “et tahtasi “tabir edilen yaklasik 50 cm çapinda agaç gövdesinin üzerinde satirla kiyilarak hazirlanir.Önce, az yagli et satirla kiyilir,soganlar halka dogranip bu ete eklenir ve birlikte tekrar kiyilir.Kasapta satilan kiymadan biraz daha kalin olmalidir.Malzeme genis bir kaba alinip yari yariya su eklenir ki”kuyrugu sulu” olsun.Tercihan karabiber,pul biber de ilave edilebilir.Ancak domates,yesil biber vs. gibi etin kivamini ve tadini degistirecek ilaveler makbul degildir.Su ilavesinden sonra malzeme iyice karistirilir.Bu sekilde harç kullanima hazir hale gelir.

Yukarida bahsettigimiz sertçe yogrulmus hamurdan ceviz büyüklügünde bezeler yapilip fazla ince olmayan yufkalar açilir.Yufkalarin büyüklügü en çok yemek tabagi kadar olmalidir.Yoksa böregimiz “Elekten saça varmaz”Açilan yufkanin yarisina harçtan bir yemek kasigi kadar konulup yayilir.Diger yarisi üzerine kapatilir.Kenarlari tirnaklanarak yapistirilir,bekletilmeden sicak saçin üzerine atilir.Her iki yüzü de hafifçe kizaracak sekilde pisirilir.Saçin tavi öyle ayarlanmalidir ki börek ne yansin ne de kurusun.Harcimizin suyu böregin pismesi süresince uçlarindan sizacaktir.Iste ,Borlu Böregine “Kuyrugu Sulu”denmesinin esprisi de buradadir.Ev mutfagi ölçeginde tavada börek yapilabilirse de kuyrugu sulu olmayacagindan ayni tadi vermez.

Elbette bu günün sartlarinda herkesin evinde et tahtasi ,satir vs. bulunmayabilir.Bu durumda hazir kiyma ve sogan, robot adi verilen modern mutfak gereçleri ile kiyilip karistirilabilir.Ancak, eski usullerle yapilanin tadini verecegini garanti edemem.

Borlu böregi sicak olarak yani saçtan iner inmez, mevsime ve tercihe göre üzüm,karpuz.ayran komposto ve ya çay ile servis edilir.

Afiyet olsun
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
BORLU BÖREĞİ
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
Uluborlevi İslami forumu :: TOPLUMSAL FORUM :: Yemek tarifleri-
Buraya geçin: